جشنواره بین المللی پژوهشی شیخ طوسی، طلیعه حرکتی نو در تکریم پژوهشگران و محققان غیرایرانی و قدرشناسی از فعالیت‌های پژوهشی آنان در حوزة علوم اسلامی - انسانی است. ثمره بیش از دو دهه تلاش و 20 دوره برگزاری مراسم جشنواره، گردآمدن حدود 12000 اثر پژوهشی است.

جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی از فعالیت‌های ویژه پژوهشی جامعة­المصطفی العالمیة است که در راستای تحقق اهداف و سیاست­های پژوهشی مندرج در اساسنامه و منشور المصطفی در جهت تربیت محققان، تبیین و تولید دانش دینی، قرآنی و توسعه نظریه های اسلامی در زمینه های گوناگون و حمایت از فرایند تولید علم دینی براساس نیازها و انتظارات جهانی، همه ساله برگزار می‌گردد. این جشنواره خاستگاه و بستر مناسبی برای شناسایی، معرفی و تقدیر از پژوهشگران و نوآوران پژوهشی برتر در المصطفی، می‌باشد. این جشنواره که از سال 1376 توسط (مرکز جهانی علوم اسلامی سابق) فعالیت خود را آغاز کره و از سال 1387در ساختار جدید المصطفی در معاونت پژوهشی انجام می‌شود و تاکنون بیست دوره آن برگزار شده است.
ارتقای کیفی و کمی فعالیت‌های پژوهشی در جامعۀ المصطفی نشان از آن دارد که جشنواره شیخ طوسی توانسته است به یاری خدا و به همت فضلای غیرایرانی و نیز پشتیبانی‌های معنوی دلسوزان امر، به اهداف خود دست یابد.

الف) مهم‌ترین اهداف جشنواره:
1) تعمیق نگاه به نقش علوم اسلامی و علوم انسانی با رویکرد اسلامی در تولید علم؛
2) ارتقای کمی و کیفی آثار پژوهشی در المصطفی؛
3) ایجاد انگیزه، تشویق و حمایت از فعالیتهای علمی - پژوهشی طلاب، فضلاء و پژوهشگران المصطفی؛
4) تقویت و توسعه ظرفیتهای علمی - پژوهشی طلاب، فضلاء و پژوهشگران المصطفی؛
5) تلاش در جهت کاربردی نمودن علوم اسلامی و علوم انسانی با رویکرد اسلامی از طریق شناسایی مهم‌ترین مسائل، در گستره جهان اسلام؛
6) رصد و ارزیابی حرکت پژوهشی در المصطفی.

ب) محورهای فعالیت:
محورهای عمده فعالیت‌های جشنواره در دو بخش خلاصه می‌گردد:
1. گزینش بهترین آثار پژوهشی سال در محورهای:
· کتب برتر سال
· مقالات منتشرة برتر سال
· رساله، پایان­ نامه و تحقیقات پایانی برتر سال
2. فراخوان مقاله در موضوع ویژه سال و گزینش بهترین مقالات؛

ج) بخش‌های جشنواره
1. بخش فراخوان آثار
موضوعات پژوهشی این بخش:
آثار پژوهشی - اعم از کتاب، مقاله، رساله، پایان نامه و تحقیقات پایانی - در موضوعات در موضوعات نوزده گانه ذیل بررسی و انتخاب خواهند شد:
1. قرآن و علوم قرآنی؛
2. حدیث و علوم حدیث؛
3. فقه و اصول؛
4. فلسفه و منطق؛
5. مهدویت؛
6. اخلاق و تربیت؛
7. عرفان و تصوف؛
8. ادیان و فرق؛
9. کلام و دین پژوهی؛
10. تاریخ؛
11. جغرافیا؛
12. شخصیت شناسی؛
13. حقوق؛
14. زبان و ادبیات فارسی؛
15. زبان و ادبیات غیرفارسی؛
16. روانشناسی و علوم تربیتی؛
17. مدیریت؛
18. تبلیغ و ارتباطات؛
19. مرجع و کلیات؛

شرایط شرکت در این بخش:
· کتاب‌های چاپ شده و مقالات چاپ شده و مقالات برتر همایشها در موضوعات فوق در زمینه‌های تألیف، ترجمه، تصحیح متون، تحقیق، شرح و توضیح، تقریر، دایرۀ ‌المعارف و کتب مرجع بررسی خواهند شد.
· این آثار باید در سال اعلام شده از طرف دبیرخانه جشنواره (از فروردین تا اسفند سال اعلام شده) چاپ و یا دفاع شده باشند.
· مقالات پژوهشی باید دارای رویکردی نو بوده و حداقل در 6 صفحه و در مجلات و نشریات علمی معتبر به چاپ رسیده باشند یا در همایشها و جشنواره‌ها دارای رتبه باشند.

2. خش فراخوان مقاله
این بخش از جشنواره که با هدف جهت‌دهی به پژوهش‌های دینی و طرح اولویت‌های پژوهشی، برنامه‌ریزی شده، همه ساله موضوعی را به محققان و پژوهشگران پیشنهاد می‌کند. محققان در مدت زمان تعیین شده اقدام به تهیه و ارسال مقاله می‌نمایند.
موضوعاتی که طی 20 سال برگزاری جشنواره به عنوان موضوع فراخوان مقاله معرفی شده است عبارتند از:
1. اسلام و جامعه
2. «قرآن و سنت» و «انسان و دین در قرآن و سنت»
3. «مباحث حقوقی اسلام و شبهات روز در حوزه فقه و مبانی فقهی»
4. «کلام اسلامی»، «تمدن اسلامی» و «جایگاه اهل بیت(ع) در جوامع اسلامی»
5. مهدویت
6. حقوق و شخصیت زن
7. اخلاق و تربیت اسلامی
8. جایگاه اهل بیت(ع) در اسلام و تمدن اسلامی
9. جایگاه قرآن در اسلام و تمدن اسلامی
10. ادیان و پیامبر شناسی
11. معنویت و جهان معاصر
12.عاشوراپژوهی در عرصه بین‌الملل
13. عاشوراپژوهی در عرصه بین‌الملل
14. بیداری اسلامی
15. تمدن نوین اسلامی
16. جغرافیای معرفتی جهان اسلام؛ فرصت‌ها، تهدیدها و راهبردها
17. جهان اسلام و پدیده تکفیر
18. گفتگوی اسلام و جهان معاصر
19. معنویت گرایی در جهان معاصر
20. همگرایی و واگرایی در جهان اسلام

د) برگزاری مراسم جشنواره
همه ساله مراسم اختتامیه جشنواره با حضور بیش از 1000 نفر از علماء، فضلاء، اساتید و فرهیختگان ایرانی و غیرایرانی و دیگر مهمانان جشنواره برگزار می گردد.
در مراسم اختتامیه جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی، ضمن ارائه گزارش فعالیت یک ساله جشنواره و ارائه مقالات برتر داخلی و خارجی، از سخنرانی ریاست محترم جامعۀ المصطفی(ص) العالمیۀ، سخنرانی شخصیت‌های برجسته دینی و سیاسی استفاده شده و بخش پایانی مراسم، اهدای جوایز برگزیدگان جشنواره می‌باشد.